Tajemné kakao

Kakao není jen kakaový prášek, ale je to všestranná surovina a plodina.

Kakaové boby

Kakaové boby jsou semena kakaovníku pravého, která jsou obsažena v cca 30 cm velkém plodu. Kakaové boby jsou základní surovinou pro výrobu kvalitní čokolády.

Jsou vhodné i k přímé konzumaci, např. jako oříšky – oloupané i neoloupané (se slupkou). Rozdrcené boby lze použít také v kuchyni na přípravu pokrmů.

Ekvádorské kakaové boby patří k nejkvalitnějším a nejznámějším na světě. Mají mnoho blahodárných účinků a jsou typické pro svoje výjimečné aroma a chuť.

Kakaové boby se suší přírodně v Ekvádoru na slunci (vysoká teplota – tropy). Uměle sušeny nejsou.
Pražené kakaové boby – jsou křehčí (než nepražené) a mají výraznější chuť a vůni po čokoládě.

Kakaové máslo

Lisováním rozdrcených nepražených kakaových bobů, resp. kakaové hmoty, vzniká kakaové máslo. Kakaové máslo se používá na zjemnění chuti čokolády při její výrobě. Výhodou kakaového másla je jeho odolnost vůči vysokým teplotám (cca 200°C). Má velice jemnou čokoládovou chuť a vůni.

Kakaové máslo lze použít na pečení, vaření a smažení (sladkých a slaných pokrmů). Kakaové máslo se používá i v kosmetice na velmi suchou pleť a různá kožní onemocnění. Při výrobě kakaových produktů (hmota, máslo, prášek) nedochází při jejich zpracování k teplotě vyšší než 42 st.

Kakaový prášek

Ekvádorské kakao je označováno za jedno z nejkvalitnějších, má výjimečnou chuť i aroma. Je vyrobeno z NEPRAŽENÝCH ekvádorských kakaových bobů (odrůda Arriba Nacional) v RAW kvalitě. Obsahuje minimálně 10% kakaového másla. Nepražené kakao lze použít na pečení nebo do mléka k přípravě nápoje. Nejedná se o holandské kakao, které je alkalizované (při této metodě se snižuje obsah zdraví prospěšných flavonoidů, které mají antioxidační účinek).

Kakaový prášek vzniká lisováním kakaové hmoty. Při tomto procesu se oddělí kakaové máslo cca 45% a zbytek hmoty, která zůstane, je tzv. kakaový koláč (torta, cocoa cake), který obsahuje cca 10 až 12 % kakaového másla. Po rozemletí “koláče” vzniká kakaový prášek.

POZN.: Při výrobě kakaových produktů (hmota, máslo, prášek) nedochází při jejich zpracování k teplotě vyšší než 42 st. 

Kružíkovic sypané potraviny

Smila Osovského 12/17, 674 01 Třebíč
+420 730 819 471
obchod@sypane-potraviny.cz

Provozní doba:

Pondělí, Úterý, Čtvrtek: 11:00 – 18:30
Středa: 16:00 – 20:00
Pátek: 13:00 – 18:00
Sobota, Neděle: ZAVŘENO